Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 серпня 2016 р.

Підготовка навчальних закладів до нового навчального року (ВІДЕО)


Фото № 1


Чернігівська освітня система об’єднує в собі 53 дошкільні навчальні заклади. Окрім того, в місті діє садочок, підвідомчий УМВС, один приватний дошкільний навчальний заклад для дітей єврейської національності та37 загальноосвітніх закладів усіх типів. Це більше 38 тисяч вихованців. Бюджет освіти на 2016 рік складає майже 483 млн грн - це як оплата праці, так і комунальні послуги, енергоносії, капітальні та інші видатки.

Довгі роки фінансову підтримували галузь міста саме батьки, та цього року все змінилося. Так на одній з перших сесій міської ради депутати проголосували за програму комп’ютеризації навчальних закладів, за якою у кожної школи має з’явитися новенький комп’ютерний клас. До початку навчального року кожний загальноосвітні заклад отримує по 11 комп’ютерів, щоб полегшити навантаження на батьківській гаманець.

Міська влада виділила окремо з бюджету 2,5 млн грн на придбання для навчальних закладів миючих, дезінфікуючих засобів, фарби, м’якого інвентарю, канцелярського приладдя, будівельних матеріалів. Лише однієї фарби закупили на 460 тис грн.

Михайло Рубан (заступник начальника управління освіти):

 – На сьогоднішній день школи готуються до навчального року. Після завершення роботи пришкільних таборів одразу розпочалися ремонті роботи.

         З кошторису для проведення капітальних ремонтів у закладах освіти, станом на 15 серпня 2016 року, використано більше 4 млн грн. Закуплені бюджетним коштом будівельні матеріали в першу чергу вирішили застосувати до найбільш проблемних приміщень. Наприклад, у 19 школі разом з батьками відремонтували коридори та спортивні зали.

Людмила Шалупець (директор ЗОШ №19):

 - В цьому році, в це літо за рахунок бюджету зробили ось такі акуратні зали для занять.

А в 29 школі також з підтримкою батьківського комітету вперше за 15 років відновили актову залу

Галина Совєтова (директор школи №29):

 - Я працюю майже 9 років. До мене зал ремонтувався, напевно, років за 8 до того, як я прийшла сюди працювати. Тут 15-16 років було без капітального ремонту, в цьому році ми зробили капітальний ремонт: повністю обідрали штукатурку, реставрували ліпку, змінили колір, який тут був - зробили його більш світлим, таким яскравим. І це великий досить об’єм робіт, тому що висота до стелі буде десь 5,5 метрів, майже 500 квадратних метрів лише стіни.

Політика енергоефективності, що довгі роки запроваджувалась в інших регіонах України, з цього року стала пріоритетною в Чернігові. Так, встановлення металопластикових вікон, що дозволить заощаджувати тепло та створить комфортні умови для навчання - це перший крок до енергоефективності шкіл та садочків. Ведуться капітальні ремонти в школах із заміною вікон та вітражів на енергоефективні, із застосуванням фасадних систем у 6 закладах. Цього літа у 5 дошкільних навчальних закладах встановлені металопластикові вікна на загальну суму 1млн 635 тис 100 грн.

Ганна Бакуменко (завідувач ДНЗ №2):

 - Депутатський корпус, міський голова, начальник управління освіти змогли виділити для нашого ДНЗ кошти на заміну старих вікон на енергозберігаючі. У результаті замінено 142 вікна на нові, гарні, які будуть зберігати тепло для наших дітей.

Крім того, в ДНЗ відремонтовані внутрішні та зовнішні двері на суму 74 тис грн, туалетні кімнати на 239 тис грн. До початку нового навчального року в садочках оновили м’який інвентар.

Тетяна Ярмоленко (завідувач ДНЗ №36):

 - Приклад мого садочка: два роки, як ми займаємось білизною самостійно. Ми щедруємо, ми спілкуємося зі спонсорами, нам допомагають депутати, у нас чудова кастелянша, яка шиє сама постіль. І, до речі, всі завідуючі це практикують: нам дешевше купувати в’язь і шити постіль самим.

Уперше за 7 років для садочків проведені такі закупівлі: в переддень Дня Захисту дітей дошкільні заклади отримали бажані ковдри та рушники.

Наталія Осташкова (завідуюча ДНЗ 21)

 - Нарешті ми отримали ту білизну, яка нам була потрібна, тому що згідно нових санітарних правил в дошкільному закладі повинно бути по три комплекти, як рушників так і постільної білизни.

Вперше за 10 років кухарі в дитячих навчальних закладах працюватимуть з новим холодильним та електрообладнанням, оновлено посуд.

Управління освіти міської ради оголосило тендер на закупівлю кухонного приладдя, за місяць завідуючи дошкільних садочків отримували довгоочікувані каструлі, чайники та відра.

Надія Кот (головний бухгалтер управління освіти міської ради):

 - Закуплені були каструлі, відра, ковші, тази, алюмінієві, емальовані, пластмасові. Посуд: тарілки та чашки.

На оновлення застарілого посуду з бюджету витратили 106 тис грн.

Головне завдання управління освіти міської ради сьогодні - перетворити школи та садочки у теплі відремонтовані приміщення, які завдяки програмам енергоефективності допоможуть в майбутньому й економити на оплаті рахунків за теплопостачання та електроенергію. На виконання програми підвищення енергоефективності в установах освіти міста Чернігова планується здійснити монтаж автоматичного регулювання споживання тепла у дитячому навчальному закладі №22 та № 77 на загальну суму 391 тис грн. Крім того, за експериментальним проектом вже встановлено Led-лампи у школі № 29

Галина Совєтова (директор школи №29):

 - В цьому році наша школа увійшла в програму енергозбереження, школі було виділено 35 тис грн на заміну ламп. Були встановлені 532 Led-лампи. І от в актовому залі ми бачимо наскільки світло. І це не просто світло, а і економія, енергозбереження. Такі лампи встановлюються в класах початкової школи і на другому поверсі, де у нас більш темні класи.

З місцевого бюджету виділені гроші на ремонт покрівель в освітніх закладів - 960 тис грн. За кошти громади систематично провадяться аварійні ремонти систем опалення, водопостачання, заміри опори ізоляції електромережі, перевірка та заміна лічильників, ремонт побутової техніки.

Управління освіти, керуючись розпорядженням міського голови, приєдналося до пілотного проекту публічних закупівель Prozzoro. Сума економії - 442 тис грн станом на 15 серпня 2016 року.

Василь Білогура (начальник управління освіти):

Для нас дуже важливо не просто провести закупівлю якось, а провести її якісно і проконтролювати, причому не тільки управлінням, а й директорами освітніх закладів,  і представниками батьківських комітетів. Ми цей процес контролю будемо здійснювати дуже жорстко.

На сьогодні в навчальних закладах міста практично завершено підготовку до нового 2015-2016 навчального року. Вони готові прийняти вихованців та учнів.



Прес-служба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!