Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 липня 2015 р.

Про програму кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинку


Фото № 1

Одним з пріоритетів держави є досягнення енергетичної незалежності. Влада зробила вимушений крок і підвищила тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Разом з тим, розроблена низка програм, які спрямовані на стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів та допоможуть українцям стати енергоефективними та платити менше за житлово-комунальні послуги.

З 1 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який дає власникам квартир значно більше прав і водночас розширює їх обов’язки. Мешканці багатоквартирних будинків зможуть самостійно управляти власним будинком, обирати постачальників послуг та відмовлятися від них у разі неякісного обслуговування.

Для власників багатоповерхових будинків розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинку, кошти за якою відшкодовують «Ощадбанк» або «Укргазбанк».

Держенергоефективності України розроблено механізм стимулювання ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.

Перевагою нового механізму є відмова від тривалих, складних та непрозорих механізмів конкурсного відбору та створення простого механізму – відшкодування частини суми кредиту, залученого ОСББ на впровадження заходів з енергозбереження, а саме на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Механізм передбачає компенсацію 40% суми кредитів на придбання:

- матеріалів для проведення робіт з термоізоляції/тепломодернізації зовнішніх стін житлового будинку, підвальних приміщень, горищ, покрівлі та фундаменту;

- енергозберігаючих двокамерних склопакетів для вікон, які знаходяться в місцях загального користування;

- засобів обліку теплової енергії та води;

- регуляторів теплового потоку за погодними умовами;

- обладнання та матеріалів для облаштування індивідуальних теплових пунктів;

- матеріалів та обладнання для модернізація систем освітлення місць загальногокористування.

Наразі Держенергоефективності України розроблено калькулятор для розрахунку вартості та економії від модернізації багатоквартирного будинку із залученням кредиту для ОСББ, який розміщено на сайті Держенергоефективності України.

 

 За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!