Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
25 березня 2015 р.

6477 сімей перебувають на квартирному обліку в виконкомі Чернігівської міської ради, ще 2615 – за місцем роботи


Фото № 1

Про роботу управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду Чернігівської міської ради за 2014 рік розповів на розширеній нараді його начальник Віталій Магдич.

Він, зокрема, нагадав, що управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради утворено 31 січня 2011 року, та складається з двох відділів: відділу квартирного обліку та відділу приватизації житлового фонду.

Основними завданнями управління є забезпечення виконання повноважень органів місцевого самоврядування з житлових питань та приватизації житлового фонду згідно з чинним законодавством.

З цією метою в управлінні створено належні умови для прийому громадян спеціалістами та керівництвом управління, а також обладнані інформаційні стенди, які допомагають відвідувачам в отриманні необхідної інформації.

При роботі зі зверненнями громадян  спеціалісти управління керуються Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", Законом України "Про звернення громадян", розпорядженнями міського голови та іншими законодавчими актами України.

За звітний період до управління надійшло 725 звернень, серед яких:

- за доручення керівництва міської ради – 193 звернення;

- безпосередньо до управління – 532 звернення.

На особистий прийом до спеціалістів управління звернулося 2358 громадян, переважна більшість питань яких вирішені позитивно.

Більшість заяв громадян, які надійшли до управління, стосується питань постановки на квартирний облік, зміни складу сім’ї, надання довідок про перебування на квартирному обліку, надання дозволу на приватизацію та отримання дублікатів свідоцтв про право власності на житло.

За інформацією В. Магдича, у виконавчому комітеті міської ради на квартирному обліку за місцем проживання перебуває 6477 сімей, в тому числі:

  • на загальних підставах – 3336 сімей (перша сім¢я з 19.04.1976 р.), 
  • першочергово – 1412 сімей (перша сім¢я з 15.11.1983 р.);
  • позачергово – 1729 сімей (перша сім¢я  з  5.08.1981 р.).

До позачергового списку включені:

  • 169 сімей інвалідів війни та сімей загиблих військовослужбовців;
  • 143 сім’ї військовослужбовців запасу;
  • 192 сім’ї молодих фахівців;
  • 97 сімей сиріт;
  • 206 сімей постраждалих внаслідок аварії ЧАЕС (1 категорія);
  • 226 сімей постраждалих внаслідок  аварії ЧАЕС (2 категорія);
  • 142 сім’ї, які мають інші пільги (проживаючі в аварійних будинках, інваліди армії, багатодітні сім’ї, які мають 5 і більше дітей);
  • 554 сім’ї переселенців із радіоактивно забрудненої зони.

До першочергового списку включені:

  • 27 сімей учасників Великої Вітчизняної війни;
  • 164 сім’ї учасників бойових дій у зарубіжних країнах;
  • 125 сімей педагогічних працівників;
  • 216 сімей згідно з медичними висновками;
  • 106 сімей, що мешкають у  ветхому житлі;
  • 297 сімей одиноких матерів;
  • 239 багатодітних сімей;
  • 238 сімей, що мають інші  пільги (співробітники МВС, прокуратури,  ветерани праці).

В. Магдич зауважив, якщо порівняти кількість сімей, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання з аналогічними обласними центрами, то кількість сімей, які перебувають на квартирному обліку в Сумській та Черкаській міських радах значно більша, ніж у Чернігівській міській раді. Причиною є те, що даними управліннями довготривалий час не проводилась робота з перереєстрації квартирних справ та зняття з черги.

У місті 63 підприємства, установи та організації, що ведуть самостійний квартирний облік,  на якому перебуває 2615 сімей, в тому числі:

- першочергово – 447 сімей;

- позачергово – 332 сім’ї.

Управлінням щорічно проводиться перевірка квартирних справ громадян, які перебувають на квартирному обліку на підприємствах, в установах та організаціях міста.

Керівник розповів, що упродовж 2014 року було року проведено 14 засідань громадської комісії з житлових питань та 5 засідань наглядової ради у сфері розподілу соціального житла, за пропозицією яких виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення щодо виділення житла та видачі 46 ордерів громадянам, які перебували на квартирному обліку як за місцем проживання, так і за місцем роботи, із них 18 ордерів соціально-незахищеним верствам населення, серед яких: багатодітні сім’ї, інваліди війни, сироти, інваліди війни – учасники бойових дій у зарубіжних країнах.

Для порівняння. Виконавчим комітетом Черкаської міської ради видано 15 ордерів, Сумської міської ради – 17 ордерів, Херсонської міської ради – 41 ордер.

За пропозицією громадської комісії з житлових питань виконавчого комітету міської ради та на виконання постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання та Порядку надання і користування житловими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання” двом сім’ям, які втратили своє житло, надано житлові приміщення з фонду житла для тимчасового проживання та продовжено термін тимчасового проживання семи сім’ям, які втратили своє житло внаслідок пожежі.

На виконання Закону України „Про житловий фонд соціального призначення” та Постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання та Порядку надання і користування житловими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання” створено фонд соціального призначення з 31 житлового приміщення та 18 житлових приміщень для тимчасового проживання, які заселені в установленому законом порядку відповідною категорією громадян.

За 2014 рік виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення щодо зміни статусу 82 приміщень із службових, гуртожитків на житлові та зміни статусу трьох гуртожитків за адресами вул. Олександра Молодчого, 35-А, вул. Пархоменка, 1-А, пр-т Миру, 209 на житлові, що надало можливість їх мешканцям використати право на приватизацію.

Управлінням проводиться робота щодо виконання постанов Кабінету Міністрів України „Про затвердження Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010  – 2017 роки” та „Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов”.  

За 2014 рік у цих програмах взяли участь і уклали договори на придбання житла 4 сім’ї, з яких:

- одна сім’я – за Програмою «Доступне житло»;

- три сім’ї – за Програмою молодіжного кредитування за рахунок місцевого бюджету.

За 2013 рік в цих програмах взяли участь і уклали договори на придбання житла 66 сімей, з яких:

- 39 сімей – за Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів;

- 17 сімей – за Програмою «Доступне житло»;

- 10 сімей – за Програмою молодіжного кредитування.

В. Магдич зауважив, що в поточному році дії зазначених програм призупинено, виплати по укладеним раніше угодам продовжуються.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України „Про Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов” завершено роботу по формуванню Реєстру громадян, які перебувають на квартирному обліку у виконавчому комітеті Чернігівської міської ради, але дія даної державної програми призупинена і не функціонує.

На виконання Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду” за звітний період прийнято 608 заяв від громадян на приватизацію  житлового фонду, оформлено 545 розпоряджень про передачу житла у власність громадян.

Відповідно до рішень виконавчого комітету Чернігівської міської ради видано 614 свідоцтв про право власності на житло, оформлено 16 дублікатів свідоцтв про право власності на житло.

Станом на 1 січня 2015 року у місті приватизовано та викуплено 69299 житлових приміщень, що складає 90 % від загальної кількості особових рахунків.

Для порівняння: в місті Черкаси приватизовано - 86%, місті Херсон – 94%, місті Суми – 85%.

На виконання Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», згідно з рішенням Чернігівської міської ради (двадцять третя сесія шостого скликання) від 31 липня 2012 року «Про створення комісії із забезпечення реалізації житлових прав громадян, які мешкають у гуртожитках» утворено комісію Чернігівської міської ради із забезпечення реалізації житлових прав громадян, які мешкають у гуртожитках. Упродовж  року  проведено 12 засідань зазначеної комісії.

Триває процес приватизації у гуртожитках по вулиці Кільцевій, 20, вулиці Генерала Бєлова, 8, проспекту Перемоги, 205. На даний час від мешканців цих гуртожитків надійшла 241 заява на приватизацію житла та відповідно оформлено 229 свідоцтв про право власності на житло, що складає 45% від загальної кількості особових рахунків.

Рішенням Чернігівської міської ради (тридцять шоста сесія шостого скликання) від 30 грудня 2013 року «Про Програму передачі гуртожитків у власність територіальної громади м. Чернігова та реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» затверджено Програму передачі гуртожитків у власність територіальної громади м. Чернігова на 2014-2015 роки, що забезпечить реалізацію конституційного права на житло громадян, які на законних підставах проживають у гуртожитках.

Головною метою діяльності управління на 2015 рік керівник назвав:

- реалізацію конституційної гарантії прав громадян на житло та приватизацію житлового фонду;

- вжиття заходів щодо вирішення житлових питань громадян, які потребують соціального захисту;

- забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

 

За інформацією управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!