Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 квітня 2014 р.

Про ситуацію на грошово-кредитному ринку області


Фото № 1

11 квітня у дискусійному клубі «Експертна думка» відбулось засідання прес-клубу «Ділове слово» на тему «Ситуація на грошово-кредитному ринку області». З представниками ЗМІ спілкувався начальник Управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок.

За його словами, банківську систему області представляють установи 52 комерційних банків України, у двох із них: Форум та Брокбізнесбанк введені тимчасові адміністрації.

Кредитний портфель банків складає 4268 млн. грн. З початку року він зріс на 8,6 %. Кожна третя кредитна гривня спрямовується до підприємств оптової і роздрібної торгівлі, 9,3% - в переробну промисловість, 6,6% - підприємствам аграрного сектору, майже 4% - будівельникам. Питома вага кредитів населення становить понад 36%.

Наразі під час проведення весняно-польових робіт банківський сектор області надає аграріям посильну кредитну підтримку. За 3 місяці 2014 року їм видано 87,5 млн. грн. позик.

Всього за січень-березень банками області видано кредитів на суму 1221 млн. грн.

Основним джерелом кредитних ресурсів банківської системи є вклади населення. Їх об’єм в банках, регіону зараз становить 5570 млн. грн., або 86% від депозитних зобов’язань банків.

За період з початку року вклади внаціональній валюті зменшились на 10,3%, в іноземній - на 13,5% (в доларовому еквіваленті).

Більшість банків області своєчасно виконують свої зобов’язання, але вдеяких єпроблеми. До управління Національного банку надходять скарги від клієнтів ряду банків. При розміщенні депозитів вкладники повинні розуміти, що високі відсотки і надійність не завжди сумісні, пояснив Л. Волошок.

Він повідомив телефон «гарячої лінії» управління Національного банку України в Чернігівській області - 4-00-09, за яким громадяни можуть звертатись за консультаціямиз проблемних питань.

Верховною Радою України прийнятий Закон, яким з 1 липня 2014 року вводиться податок на дохід у вигляді процентів, отриманих по вкладах. В 2014 році не будуть оподатковуватись відсотки в сумі 20706 грн. Розмір податку диференційований в залежності від суми доходу.

Ситуація на валютномуринку визначається курсом долара. Курс долара -це реальне відображення того, що відбувається в економіці України. Начальник Управління Національного банку України в Чернігівській області висловив сподівання, що вартість гривні зросте після отриманнятраншу міжнародного валютного фонду.

З 1 квітня 2014 року набрав чинності Закон України, згідно з яким вводиться збір наобов’язкове державне пенсійне страхування під час здійснення операцій з купівлі іноземної валюти в розмірі 0,5% від суми в гривнях, що витрачена на купівлю валюти.

До 1 травня 2014 року діятиме постанова Правління НБУ, відповідно до якої:

-       банківська установа протягом робочого дня має право продати одній особі готівкову валюту в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 тис. грн.;

-       дозволяється викупати у фізичних осіб готівкову валюту, що в еквіваленті не перевищує 150 тис.грн., без пред’явлення документів, що засвідчують особу;

-       банки зобов’язані обмежити видачу готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів в межах 15 тис. грн. на добу на одного клієнта (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ).

 

 

За інформацією Управління Національного банку України в Чернігівській області

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!