Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 березня 2019 р.

Чернігівський міський Центр соцслужб звітував про роботу у 2018-2019 роках

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Про діяльність Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді сьогодні, 19 березня, на розширеній нараді у міській раді доповіла директор Центру Людмила Мазур.

За її словами, загалом у Центрі працює 15 осіб, головними завданнями яких є виявлення та профілактична робота із сім'ями, які опинились у складних життєвих обставинах, соціальний супровід сімей, оцінка їх потреб, розвиток сімейних форм виховання.

Фінансування Центру забезпечується із місцевого бюджету. У 2018 році для забезпечення діяльності Центру спрямовано 1569 тис. грн, 93% із цих коштів йде на заробітну плату працівників.

Цього року фінансування Центру зросло на 21% і становить 1905 тис.грн. Додатково цього року передбачені кошти на нову комп'ютерну техніку.

З метою проведення комплексної, ґрунтовної роботи міським ЦСССДМ ведеться облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Так, у 2018 році на обліку перебували 244 сім'ї, у яких виховується 537 дітей, за І квартал 2019 року - 176 родин, в яких виховується 311 дітей.

За словами Людмили Мазур, інформація про такі сім’ї надходить як з державних установ (служб у справах дітей, відділу у справах сім'ї та молоді, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення тощо), або недержавних організацій, так і особисто від громадян міста, інколи анонімно.

Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань, а потім розглядалися на Міській координаційній раді з питань соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Під супроводом центру минулого року перебували 144 сім’ї (272 дитини), а за І квартал поточного року соціальним супроводом охоплено 76 сімей, в яких виховуються 99 дітей.

Фахівці Центру проводять також роботу на попередження складних життєвих обставин, здійснюючи початкові оцінки потреб сімей та осіб. Минулоріч здійснено 1317 таких оцінок, а у 2019 році ця цифра становить 231.

Постійно продовжується робота, спрямована на розвиток сімейних форм виховання. Так, у 2018 році створено 3 прийомні сім’ї, в які влаштовано 5 дітей-сиріт, цього року - 2 прийомні сім’ї, в які влаштовано 2 дітей. Загалом під соціальним супроводженням центру у 2018 році перебувало 14 прийомних сімей (27 дитини-сироти), у 2019 році – 14 сімей (22 дитини).

Також минулого року було створено 2 дитячі будинки сімейного типу, де виховується 17 дітей до 18 років.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення роботи щодо попередження проявів домашнього насильства та булінгу. У 2018 році до центру надійшло 102 таких повідомлення, у 2019 році – 19.


З метою попередження відмов від новонароджених дітей та профілактики соціального сирітства при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт ЧМЦСССДМ, де спеціалісти проводять індивідуальну роботу з жінками-породіллями, які мають намір відмовитися від новонароджених дітей.


Центр також забезпечує соціальну підтримку неповнолітніх та молодих осіб, які знаходяться у виправній колонії, слідчому ізоляторі, повертаються з місць позбавлення волі, або були засуджені до покарань без позбавлення волі.

У 2018 році отримувачами послуг центру стали 177 таких осіб, серед яких 5 неповнолітніх, у 2019 році – 54 особи, з них 4 дітей. 


Додатково Центр надає соціальну допомогу учасникам АТО та членам їх сімей. Зокрема, це психологічна реабілітація та соціальна адаптація. В 2018 році спеціалісти центру надали соціальні послуги 486 сім’ям учасників АТО, в яких виховуються 423 дитини. Наразі до центру звернулись 90 родин учасників АТО (ООС).


Новим напрямком діяльності соціальних служб України є перевірка цільового використання державної допомоги при народженні дитини. В 2018 році перевірено 413 сімей, цього року - 60 родин.

До надання допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, та вирішення проблем конкретних сімей (надання гуманітарної допомоги, тимчасового притулку, оформлення тимчасової реєстрації) активно долучаються більше 20 громадських організацій міста.


У роботі Центру завжди важливу роль відіграє соціальна реклама, яка розповсюджується серед різних категорій населення, а також розміщується на рекламних носіях вулиць міста. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!