Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 квітня 2018 р.

Цього року зустрічі міського голови з мешканцями за місцем проживання пройдуть у кожному мікрорайоні

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Вчора в Чернігові міський голова Владислав Атрошенко провів відкриті зустрічі з жителями міста прямо у дворах житлових будинків по вулицях Рокосовського, 23 та Освіти, 8. Чернігівці мали можливість поспілкуватися з міським головою та висловити свої наболілі питання. 

Такі зустрічі з городянами, на думку міського голови, є найбільш ефективними для розуміння загальної ситуації в місті, для того, щоб почути людей та найбільш кричущі проблеми, які потребують негайного вирішення. 

            Владислав Атрошенко:

-         Я абсолютно свідомо відмовився від особистого прийому громадян, тому що це нераціональна трата робочого часу. За день прийому встигаєш прийняти 12-15 чоловік, втім більшість їхніх питань не в компетенції міської влади. Це неефективно, я не чую людей, не бачу загальної картини у місті й не можу дати відповідні команди своїм підлеглим по різних напрямках роботи. 

Міський голова розповів городянам, що сьогодні ситуація у місті важка. На потреби міста в міському бюджеті вкрай не вистачає коштів, і це попри те, що місцеві органи влади наразі мають трошки більше грошей завдяки політиці децентралізації в країні.

Абсолютно недостатньо коштів для заміни комунікацій, що є нагальної проблемою усіх міст, адже більшість з них прокладені понад 50 років тому, тож ситуація на грані катаклізмів.

Зокрема, днями по вул. Савчука провалився колектор, і на це місту потрібно терміново знайти 25 млн грн. Отже вимушені тимчасово перерозподілити кошти з інших напрямків, а десь недофінансувати. Загалом, за дуже приблизними розрахунками місту потрібно 50 млрд грн для заміни всіх комунікацій та доріг.

Чернігову самотужки вирішити всі свої проблеми дуже важко, і це проблема всіх невеликих міст країни, зауважив Владислав Атрошенко. Адже Чернігів не може зрівнятися у доходах з такими великими українськими містами, як Харків, Одеса, Дніпро, Київ, Львів. Тим більше, Чернігів межує з країною, яка веде війну, тож інвестор боїться заходити у наше місто.

-        Як ми можемо вирішувати цю ситуацію? Це має бути прямий діалог з людьми. Я повинен звернутися до людей, які мене обрали, і прислухатися до них: якими мають бути пріоритети, які проблеми вирішувати першочергово, як більш раціонально розподіляти бюджетні кошти.
Ви всі господарі у місті і нам усім разом потрібно вирішувати ці завдання і мислити критеріями колективної необхідності, а не тільки власних інтересів, - сказав міський голова. 

Одним з гострих питань, які турбують мешканців міста, є транспортні перевезення, особливо під час весняно-городніх робіт, висока вартість квитків на маршрутах до деяких дачних масивів, що знаходяться за межами міста.

 

Владислав Атрошенко сказав, що для вагомого впливу на міських приватних перевізників місту потрібно мати власний комунальний транспорт, хоча б 50-60 тролейбусів і 50 автобусів. Ось тоді будуть вирішені транспортні проблеми і можна диктувати свої умови власникам приватного транспорту. Втім міський бюджет допоки не дозволяє цього зробити. Великим тягарем для бюджету, зокрема, є пільгові перевезення, на які місто витрачає 82 млн грн щорічно. Крім того, існує й багато інших питань життєдіяльності громади – це школи, дитячі садочки, лікарні та інше.

Також, мешканці цих мікрорайонів підняли питання ремонту дахів житлових будинків, ремонту під’їздів, капітального ремонту міждворових доріг, установки лічильників тепла на будинках, дотримання правил благоустрою в зелених зонах міста, зокрема, у Березовому Гаю.

Міський голова принагідно нагадав чернігівцям, що за міською Програмою сприяння створенню ОСББ на всі роботи по облаштуванню своїх будинків та прибудинкових територій місто надає допомогу за формулою 80/20, де жителі платять лише 20%. 

Серед порушених питань також – діяльність гральних закладів, продаж біля супермаркетів та кафе наркотичних засобів неповнолітнім, демонтаж гаражів, які незаконно стоять на прибудинковій території та інші.

Деякі з визначених завдань міський голова доручив керівникам структурних підрозділів виконати вже цього року, зокрема: ремонт під’їздів, ремонт деяких частин міждворових проїздів та бордюрів. Інші - потребують більш тривалого часу. 

Так, цього року з бюджету буде спрямовано 30 млн грн на облаштування міжбудинкових територій і депутати вирішуватимуть адресно, на які саме.  А взагалі, за попередніми розрахунками на капітальний ремонт міждворових проїздів, а їх у місті  -  1,5 млн метрів  довжини, а також бордюрів - місту потрібно 1,5 млрд грн. 

На прохання відновити відомих чернігівських жабок, міський голова відповів, що після реконструкції Алеї Героїв у найближчих планах міста – реконструкція Красної площі, в тому числі й скверу Попудренка. Можна згадати й про жабок, втім потрібно порадитися з громадою міста, вислухати всі думки. 

Завершуючи зустріч, Владислав Атрошенко наголосив, що, аби міський бюджет наповнювався й коштів вистачало на всі нагальні потреби громади міста, всім потрібно бути свідомими громадянами й сплачувати податки. Втім, у місті багато закладів працюють "у тіні", сплачують зарплату "в конвертах" і не платять податки до міської скарбниці. Деякі підприємства не сплачують і податки за землю. 

У свою чергу городяни висловили велику вдячність міському голові за добрі справи з благоустрою міста, завдяки яким Чернігів поступово перетворюється на справжнє європейське місто.  

 -         Я прийшов на посаду мера, адже було дуже шкода рідного міста, яке було фактично занедбане. Тому я від душі щось хочу зробити для Чернігова, зрушити з мертвої точки. І хочу, щоб ми чули один одного й сподіваюся на вашу підтримку, - сказав Владислав Атрошенко.

 

Такий формат зустрічей з міським головою в інших мікрорайонах міста продовжуватиметься й надалі, і про наступні буде повідомлено згодом. 


Прес-служба Чернігівської міської ради 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!