Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 січня 2018 р.

До уваги чернігівських випускників: новації ЗНО - 2018


Фото № 1

Загальноосвітні навчальні заклади Чернігова цього року випустять 1501 випускника, які вже сьогодні готуються до проведення зовнішнього незалежного оцінювання - 2018. Зокрема, з 9 січня розпочалась і триватиме до 31 січня реєстрація для участі в пробному тестуванні.

Пробне тестування відбудеться 24 березня - з української мови і літератури, 31 березня - з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов. 31 березня rожен учасник зможе пройти тестування лише з одного із запропонованих навчальних предметів. 

Для регулювання проведення пробного тестування та зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року в місті ведеться організаційна та інформаційно-роз’яснювальна робота: 

– на сайті методичного центру управління освіти відкрита  постійна рубрика «ЗНО» http://chernigiv-nmc.org.ua/zno.html , де розміщується актуальна інформація;

– у листопаді 2017 р. та на початку січня 2018 р. Науково-методичний центр управління освіти міської ради, відповідальний за організацію та проведення ЗНО в місті Чернігові, провів наради із заступниками директорів шкіл, на яких були розглянуті найважливіші організаційні питання ПЗНО та ЗНО 2018 року.

Як повідомила директор Науково-методичного центру управління освіти міської ради Яніна Тимошенко, заклади загальної середньої освіти міста повністю забезпечені роздатковим та стендовим матеріалом щодо особливостей і проведення пробної та основної сесій ЗНО -2018.

За її словами кожного року проводиться апробація тестових завдань з предметів, які виносяться на ЗНО. Так, з 14 листопада по 07 грудня минулого року проводилась апробація тестових завдань з фізики, французької та німецької мов за участю учнів 11-х класів шкіл №1, 2, 12, 22, 32. Друга хвиля апробації  запланована на 23-30 січня поточного року в школах №1, 12, 19 та 32 з іноземних мов, історії України та фізики. Ці тестові завдання будуть включені у тестування на наступний рік. 

Реєстрація на ЗНО-2018 відбудеться з 6 лютого до 19 березня. Основна сесія ЗНО триватиме з 22 травня до 13 червня, додаткова - 2-11 липня 2018 року.

У правила проходження зовнішнього незалежного оцінювання Міністерством освіти України практично щороку вносяться корективи. Нововведення 2018-го року спрямовані на створення для всіх абітурієнтів рівних умов вступу до вищих навчальних закладів. 

Абітурієнти цього року зможуть обрати 4 предмети з 11 затверджених для ЗНО: українська мова та література, історія України, математика, географія, біологія, хімія, фізика, англійська, іспанська, німецька та французька мови. Російська мова виключена з цього переліку.  Результати за трьома основними предметами зарахують як державну підсумкову атестацію (ДПА).

Як і раніше, в 2018 році обов'язковим залишається сертифікат з української мови та літератури. Але якщо в 2017-му другий профільний предмет можна було обрати самостійно, то в поточному році він стане фіксованим і обов'язковим для обраної спеціальності. А третій предмет абітурієнт зможе обрати із запропонованих двох, закріплених за кожною спеціальністю.

Таким чином, уніфікація переліку предметів вирівняє умови для вступників.

Найбільш суттєві зміни торкнулися іноземних мов. Тестові завдання з іноземної мови будуть мати два рівня складності: академічний і профільний, а також включена ще одна частина - аудіювання. Учні повинні будуть прослухати звуковий фрагмент і виконати завдання до нього. Відповідно збільшиться і час для виконання тесту з іноземних мов до 150 хвилин.

Одне з головних нововведень ЗНО-2018: випускники професійно-технічних училищ і коледжів складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання. Раніше після отримання освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста вони могли вступити до профільного вузу після здачі іспиту або співбесіди.

Відтепер, у 2018 році випускники коледжів і училищ будуть здавати тестування з української мови та літератури як вступного іспиту, в наступні два роки додадуть для проходження ЗНО й інші предмети. Це ще одна спроба вирівняти умови для вступу всіх випускників, які отримали середню освіту в різних навчальних закладах.

Усі роботи ЗНО будуть оцінюватися від 100 до 200 балів. Як і в попередні роки, буде встановлюватися поріг: склав / не склав. Учасники тестування, які не набрали порогового балу, сертифікат не отримають.

Новим є також встановлення мінімальної кількості в 150 балів для абітурієнтів, які вступають на спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія", "Охорона здоров'я". Високий пороговий бал для медичних спеціальностей покликаний усунути абітурієнтів з низькими оцінками.

Змінена також кількість заяв абітурієнтів для вступу на місця за державним і регіональним замовленням: лише 7, а не 9, як у минулому році. Кількість спеціальностей залишилася такою ж, не більше 4-х.

У 2018 році вперше тести з української мови та літератури, історії України та математики будуть адаптовані для людей із вадами зору. Їх надрукують шрифтом Брайля, забезпечать додаткове освітлення, збільшать час проходження тесту і буде організована перерва для відпочинку очей. Також будуть враховані й потреби дітей на інвалідних візках, які проходитимуть ЗНО у приміщеннях з пандусами.

Сертифікати ЗНО дійсні протягом трьох років. У поточному році під час вступу до вищих навчальних закладів України абітурієнти зможуть надати сертифікати, отримані в 2016, 2017 і 2018 роках. Втім, через зміни в порядку проходження тестів з іноземних мов, дійсними з цього предмету будуть тільки сертифікати 2018 року.

Випускники шкіл або класів з викладанням мовою національних меншин зможуть пройти ЗНО на відповідній мові. Тестові завдання з усіх предметів (крім української та іноземних мов) будуть переведені на 6 мовах нацменшин: російською, румунською, польською, угорською, молдавською і кримськотатарською, але випускники мають завчасно про це повідомити.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!